Torpet

IMG_1561

Torpet 2011

Efter en tid i storstaden började jag och min man längta tillbaka till Hälsingland. Landskapet vi båda vuxit upp i och som så många andra ungdomar, flyttat ifrån för nya vyer. Men så plötsligt började vi inse att det var bland bergen, sjöarna, älven och de djupa skogarna som vi kunde andas på riktigt. Kanske blev vi vuxna och fick insikt om vad vi ville fylla livet med, eller så var det bara ren tillfällighet att vi båda kände likadant vid samma tillfälle. Trots denna Hälsingelängtan var vi inte riktigt redo att flytta ”hem” igen, en stuga däremot skulle passa oss perfekt!

Efter lite detektivarbete hittade vi vårt drömtorp med en fantastisk trädgård! Gissa om vi blev lyckliga när utsikten från köksfönstret innehöll alla kriterier med just sjö, berg och skog! Vi hade funnit vårt smultronställe!

Själva torpet är byggt på tidigt 1900-tal och har under tidens lopp ”renoverats” i sann 60-talsstil med tapet, plastmatta och skivor över väggar, tak och spegeldörrar. Charmigt men kanske inte riktigt den stilen vi ville ha i vårt torp.

Att börja riva var som att fylla år och öppna present på present, under 60-talsrenoveringen fann vi spegeldörrar, panel på väggar, trägolv och trätak. Vackert!

utsikt köksfönster

Vi valde att ytskicksrenovera i den mån vi kunde klara av själva, dvs riva och måla och tapetsera. Vatten och avlopp fanns inte i huset, vilket gick bra de första åren, men vips blev vi tre i familjen och avsaknaden av rinnande vatten besöken på utedass blev helt plötsligt inte så charmigt längre… Nu känner vi att vi vill kunna använda torpet under längre perioder på året än bara under sommarledigheten. Så under våren 2016 har vi startat en större renovering med hjälp av snickare så mer om vår renoveringsresa kommer ni få följa här på bloggen längre fram, hoppas ni vill följa med! Lovar att bjuda på många före och efter bilder.

 

IMG_1591Bland Damm & Dekor

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Del 1 i serien Renoveringen av Hälsingetorpet -Så började det | Bland Damm & Dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *