Att bygga sitt eget utebord

För tillfället så har jag bara mina tankar utomhus. Vi jobbar på att färdigställa lekstugebygget och förbereda för det stundande 1 års kalaset där förhoppningen är att vi ska kunna vistas ute i trädgården. Vi håller tummarna att vädret är med oss. Mitt i allt fix så kände vi att vi ville ha ett nytt utebord.

 

bord inspiration 2

Inspirationen till vårt nya utebord fann jag hos Artwood. Detta supersnygga bord i vintage Teak hade gärna fått flytta hem till mig men tyvärr tyckte jag prislappen inte var lika super. Så vi bestämde oss för att bygga ett. Fördelen med att bygga ett är ju att man kan få vilka mått man vill, nackdelen är att det tar lite mera tid.

bord 1bord 2
Men så fasligt mycket tid tog det inte. För oss tog det ungefär 6 timmar men då återstår att limma i rundstav i de försänkta skruvhålen. Samt slipa och lasera bordet. Vad det gäller slipningen så ska jag prova något nytt. För mig alltså! Jag ska nämligen slipa bordet med en stålborste och sedan en nylonborste för att få fram vintagekänslan i träet. Detta gjorde nämligen Sveriges one and only handyman Martin Timell i ett avsnitt på Äntligen hemma för många år sedan. Jag tyckte redan då att det var en sådan briljant idé och har sedan dess alltid velat prova.

bord 3

Att bygga sitt eget bord är faktiskt inte speciellt svårt. Det man skall tänka på för att underlätta för sig är att man har nått ställe man kan bygga på som är helt plant. Vi använde oss av släpvagnens flak för att bygga underredet på bordet. Sedan när allt var kryssmätt och fixerat så lyfte vi ner det för att sedan göra bordsskivan. Konstruktionen gör att bordet är otroligt stabilt.

Och priset då? Ja för under 2000 kr har vi ett nytt och fint måttanpassat bord till vår uteplats. I priset har jag räknat med virket, skruv och lasyr.

bord 4
Som ni ser så påminner bordet väldigt mycket om Artwoods men vi valde att ha längsgående brädor istället för på tvären. Bordet är 2,6 m långt och 1 m brett. Åh vad jag nu ser fram emot sommarens alla stunder med nära och kära vid vårt nya bord!Bland Damm & Dekor

11 Svar till “Att bygga sitt eget utebord”

 1. Madde

  Hej! Nej tyvärr vi gjorde aldrig någon ritning. Utan vi utgick från inspirationsbildeb i inlägget och sen började vi snickra. Du får gärna fråga om det är nått speciellt moment du undrar över så kan jag försöka svara så gott jag kan hur vi gjorde ? //Madde

  Svara
  • Hans-Olof

   Hej
   Ett sånt där bord måste jag ha, tänkte jag direkt när jag såg detta!
   Vad är måtten på underredet?

   Svara
   • Madde

    Hej! Förlåt för sent svar. Vad roligt att höra! Tyvärr minns jag inte måtten och bordet är på vinterförvaring. Men vid tillfälle ska jag försöka ta mig in där och mäta. Så jag lovar att återkomma 🙂

    Svara
 2. Morgan Bryngelsson

  Väldigt fint bord.Vad har du för tjocklek på bordsskivan ,är det 2 eller 3 tum.

  Svara
 3. Johanna Hansson

  Jättefint verkligen! 👍🏻😍
  Vad använde ni för storlek på brädorna i bordsskivan?

  Svara
  • Sofia

   Hej! Ursäkta ett väldigt sent svar, Vi har tyvärr inte hunnit kolla måtten ännu, men återkommer med ett helt inlägg om borde så fort vi hinner mäta 🙂

   Svara
 4. Pernilla

  Hej!
  Super fint bord, tänkte försöka mig på att bygga ett liknande själv. Men hur har ni gjort bordskivan? Hur sitter kant-brädorna ihop med de i mitten? Och hur gick det att slipa med stålborste, blev det? Många frågor =)

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1.  Utebordet så blev det! – Bland damm & dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *