Det sitter i väggarna

 

husets entre
När jag och Sofia i våras besökte Anna och Erik W ute i deras hus fick vi verkligen en resa bakåt i tiden. Då detta hus har gått i Erik W:s släkt hade de enormt mycket information om de som bott och verkat i detta hus. När Erik W började berätta om anekdoter och de människor som har rört sig i detta hus genom seklet var det precis som att sitta ned och lyssna på ett avsnitt med historikern Christopher O´Regan i ”De sitter i väggarna”.

Historen om Villa Vretbo!

För över ett sekel sedan, närmare bestämt 1907 uppförde Johan Lindström, en tjänsteman på Hammarby Sulfitfabrik ett hus till honom och hans fru. Innan de hann flytta in i huset dog Johans fru och Johan blev änkeman vilket han sedan förblev resten av hans liv. Hushållerskan Mina tog hand om Johan och bodde tillsammans med honom i huset. Erik och Mina

Erik W:s morfars far Erik Englén 23 år mötte sin blivande fru Rut år 1921. Rut blev gravid endast 17 år gammal vilket på den tiden inte var så populärt. Så de två fick gå till prästen i Ovansjö som gav dem bra vitsord så att de fick gifta sig trots sin ringa ålder. Efter giftermålet  behövde de unga paret någonstans att bo innan barnet skulle komma så de fick hyra in sig på övervåningen hemma hos änkemannen Johan Lindström.
Erik W:s morfar föddes på övervåningen i köket 1921. Under uppväxten kunde Erik W:s morfar när han kom hem från skolan först gå in och hälsa på hushållerskan Mina för att se vad det bjöds på för mat den dagen. Sedan kunde han springa en trappa upp till sin mamma för att även där reka vad det blev till middag. Inte helt fel för en ung liten pojke att ha förmånen att kunna få välja på detta vis. Detta intygar om att relationen mellan de båda familjerna var väldigt god. 
erik_rut_olar

Då Johan Lindström dog på 40-talet fick Erik och hans fru Rut som hyrt in sig på övervåningen i nästan 20 år överta huset om de bara betalade arvskatten till släktingarna som ärvde allt efter Johan Lindström.

Hammarby sulfitfabrikHammarby Sulfitfabrik

Erik Englén arbetade också i sulfitfabriken precis som Johan Lindström gjorde. Efter jobbet så var trädgården Eriks stora passion. 17 st äppelträd, potatisland, exotiska växter, grusgångar med mera med mera. Erik beställde gärna frön utomlands ifrån för en halv förmögenhet. Det var till och med en gång som någon av hans nya exotiska växter blev uppgrävd och stulen. Han tog till vara alla råvaror som han odlade och gjorde allt från vin, likör  och cider av de. Smakade det inte som han hade tänkt hälldes det bort.
Att Erik W:s morfars far hade tänkt till gällande sin trädgård bevittnar Erik W och Anna varje gång de kommer till huset. För varje vecka blommar det upp något nytt i trädgården och så håller det på hela sommaren. 


TavlaTavla över Villa Vretbo

Erik och Rut var socialister och aktiva i fackföreningen. Som socialist strävade man efter att skapa ett klasslöst och kommunistiskt samhälle. Genom denna politiska ideologi träffade och umgicks paret Englén med flertalet idag legender som haft stort avtryck i våra historieböcker.

Anton_Nilsson-1908Först upp så har vi Anton Nilson även känd under namnet Amaltheamannen som sprängde Amalthea båten i Malmö hamn 1908 där strejkbrytarna bodde. Attentatet sägs vara ett av de mest spektakulära politiska attentat i modern tid.  Anton dömdes till döden med giljotin men benådades. Anton fick övernatta i huset vid sina föreläsningsturnér efter han hade släppts fri.

Axel nordströmAxel Nordström var en svensk politiker för Sveriges kommunistiska parti. Vid tiden för morden i Ådalen 1931 var han ordförande i det lokala SKP, aktiv som organisatör och strejkledare under händelserna och dömdes på grund av detta till 2,5 års fängelse för uppror. Axel var bästa vän med Erik Englén och de sägs att de har tillsammans druckit mycket grogg i huset.

500px-Elov_PerssonElov Persson, upphovsman och serietecknare till de tecknade serierna Kronblom samt Agust och Lotta. Också han nära vän till paret Englén och har tillbringat mycket tid i bersån i trädgården.

Det går rykten om att paret Englén hade illegal kondomförsäljning i huset av ideologiska skäl. Då Erik och Rut endast fick en son (Erik W:s morfar) så låter de ju inte helt osannolikt. 

En annan anekdot som Erik kunde berätta om villa Vretbo var att Ruts far också blev änkeman tidigt och fick flytta in hos Erik och Rut då han inte klarade sig själv. En dag föll Ruts far i trappen från övervåningen och slog sig så illa så att han dog.

En av anledningarna till att det inte blev så mycket renovering gjort för paret Englén tros var att Rut var så extremt pedantisk och skulle Erik renovera något inne i huset så var han tvungen att återställa allt stök innan helgen. För till helgen skulle det vara fint, till och med i de rum som behövde renovering. 

I början på 80-talet fick sonsonen överta Villa Vretbo, alltså Erik W:s morbror som sedan har han bott i huset fram till hösten 2014 då Anna och Erik W övertog huset.

vretbo
Tänk vad många intressanta samtal det måste ha förts i detta hus och säkert en hel del hemligheter som vi aldrig kommer att få veta… Men det bästa av allt måste vara att tack vare Anna och Erik W:s renoveringsresa kommer Villa Vretbo få fortsätta lyssna på historier i många år till och allt lagras i väggarna!Bland Damm & Dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *