Problemlösning i Villa Vretbo

Anna och Erik är ett par i trettioårsåldern som bor i en lägenhet inne i stan men som en tid hade längtat efter att köpa en stuga. Hösten 2014 fick de chansen att förvärva ett gammalt släkthus en bit utanför stan i Gävle som skulle passa perfekt som stuga för dem. Huset var byggt år 1907 men hade genom åren kanske inte fått det underhåll som huset förtjänat. Anna och Erik slog ändå till och deras intention är nu att återinföra den gamla prakten som detta hus en gång i tiden haft.

husets entre

Det första de fick göra på huset var ett akut takbyte. Men nu i sommar är det dags för att ta tag i husets insida. De har funderat sedan de köpte huset på hur de skulle få till planlösningen på entréplan. Efter att ha vridit och vänt på flera olika lösningar själva så kände dom att de hade kört fast. Det var då jag fick ett samtal från Anna som undrade om jag och Sofia hade möjlighet att hjälpa dem att titta på planlösningen på entréplan. Och det gjorde vi så gärna!

Det som Anna och Erik ville att vi skulle hjälpa dem med var att få en fungerande tvättstuga och badrum. Samt ett bättre ljusinsläpp till kammaren som endast har ett fönster idag.

I dagsläget så måste man gå genom hallen och köket för att ta sig till badrummet. Vilket inte är en så praktisk lösning. Tvättmaskinen är placerad i köket, vilket känns väldigt ”brittiskt” och inte vad Anna och Erik önskar sig.

köket 2

Skiss över planlöningen som det ser ut idag (ej skalenlig).Planlösning Före

Med förutsättningen att det är en stram budget och ej aktuellt att bygga ut så var utmaningen att hitta en lösning som fungerar med den ytan som finns.

Skiss över den nya planlösning (Ej skalenlig)Planlösning Efter
Lösningen blev att sätta upp en vägg i det avlånga badrummet. Så att man får en liten tvättstuga mellan köket och kammaren. Vi har även gett som förslag att sätta in en dörr för att enkelt kunna komma ut för att hänga tvätten på sommaren, samt även möjlighet till ljusinsläpp om man väljer en dörr med fönster.

Till badrummet blir då den nya dörren med ingång från salen och det närmaste hallen vi kunde komma. Då murstocken omöjliggör att att placera dörren direkt från hallen.

För att öka ljusinsläppet i kammaren har vi ritat in ytterligare ett fönster samt en pardörr med glasparti. Detta för att få in ljuset från den stora salen som har gott om ljusinsläpp från framsidan. Förrådet i kammaren valde vi att ta bort på detta förslag till förmån för pardörrarna som skulle både öka ljusinsläppet men också ge en pampigare uttryck till bägge rummen.

badrummetBadrummet som det ser ut idag

kakelugnen 2Kakelugnen i salen

KammarenVy från kammaren in mot salen

motträdgården
Vy från hallen in i salen

Anna och Erik gör det mesta av renoveringen själva vilket minskar kostnaderna då man inte behöver anlita hantverkare för allt. Erik jobbar själv i VVS branschen vilket är till stor fördel då man skall göra ett badrum.

Vi kunde inte låta bli! Så här kommer även några bilder på detaljer som visar en del av husets sekelskiftescharm!

Golvsockel

tapeten

lampknapp
Besöket i Anna och Eriks stuga gjorde vi i maj månad och vi vet att Anna och Erik är nu i full gång med renoveringen av badrummet. Vi väntar med spänning på att få komma på återbesök för att se hur det blev!

Det ni inte vet om Villa Vretbo är att den bär på en enormt häftig historia som vi gärna vill att ni ska få ta del av. Men denna historia kommer vi att återkomma med inom kort.

Entre



Bland Damm & Dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *