Hyllning till Skomakarlampan

Skomakarlampan -I love you! I nästan varje rum i Torpet finner du en skomakarlampa eller åtminstone en bordslampa med inspiration i  material och färg som denna vackra lampa. Det jag gillar mest med den är att den är dekorativ, enkel och tidlös. När vi köpte huset fick vi ju med massor med möbler och ting, däribland ett gäng skomakarlampor. Det betyder att människorna i huset innan oss också gillade dem och det tyder ju på en viss tidlöshet i designen med. Vissa av lamporna har jag såklart fått byta el på medan några av lamporna har jag hittat på loppisar och då var elen redan bytt turligt nog. En skomakarlampa är ju lite som en blek kameleont, den anpassar sig efter det hus den hamnar i och gör sitt allra bästa för att passa in. skomakarlampa

lampavardagsrum2

lampavardagsrum

sovrumpelargon

soffalampa

lampakok

Såhär går det att läsa på Gysinge Byggnadsvårds sida:

”Skomakarlampan var vid sidan av de enkla porslinslamphållarna den första egentliga inomhusarmaturen för elektriskt ljus. Modellen blev vanlig som takbelysning i alla rum i enklare hem från 1910-talet och framåt, däremot i förmögnare miljöer kom kom den att bli standard armatur för mindre påkostade rum typ hall, kök och pigkammare.” 

Det låter ju som att jag med gott samvete kan fortsätta använda denna förträffliga lampa i taken,  för precis som texten från Gysinge säger så ska den ju bo i enklare hem, såsom lilla Torpet!

 

 Loppisfynd

Bland damm och dekor

Ett Svar till “Hyllning till Skomakarlampan”

 1. Per

  Hej
  Vi restaurerar ett gammalt fint hus från 1907.
  Vi söker med ljus(:-)) o lykta efter skomakarlampor (2 st) som är lite större (Minst 25 cm, gärna 30 cm.
  De måste ha det traditionella matta glas-kupan och inte plåt.

  Kan ni hjälpa oss på traven ?
  MVH/ Per o Eva 0708-209099

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *