Att måla teak steg för steg

Det är en stor vattendelare det här med att måla gamla fina möbler. Och jag står verkligen med en gummistövel i varje vattenpöl i den frågan. Men på ett sätt känner jag ändå att det är bättre att förbättra en möbel med färg och att den kommer till användning istället för att den ska stå och damma på vinden.

Så när jag hittade ett gammal arkivskåp i teak på just vinden i torpet kom tanken farandes och jag insåg att det vore ju det perfekta skåpet för skoförvaring!

Efter inspiration från olika Pinterestbilder hittade jag teakskåp med svarta luckor. Problemet är att teak har en tendens att ”blöda igenom” hur mycket man än målar. Men den här gången använde jag mig av oljefärg blandad med lacknafta och peppar peppar så verkar det fungera fint. Oljefärg är annars inget jag föredrar då det doftar så väldigt starkt, men den här gången blev det tvunget till ett undantag.

 

Såhär gick jag till väga:

Måla teak

Först tvättade jag med målartvätt (fast jag använde diskmedel och vatten)

Måla teak

Sedan var det dags för lätt slipning med sandpapper

Måla teak

Därefter tejpade jag där färgen inte skulle fastna, i mitt fall ville jag behålla handtagen i teak.

Måla teak

Dags för grundmålning, jag blandade 2dl oljefärg med 2msk lacknafta.

Måla teak

Jag och Madde har gemensamt investerat i en Målarspruta och att måla går så himla fort nuförtiden, det som tar mest tid är själva rengöringen efteråt. Måla teak

Därefter målade jag två omgångar till med oljefärgen.

Måla teak

 

Eftersom jag använde målarsprutan och behöver ha färgen rinnig fick jag köra lacknafteblandningen igen. Men målar du med pensel målar du de två sista omgångarna med enbart oljefärg.

I korthet gör du såhär:

-Tvätta

-Slipa lätt

-Blanda ut oljefärgen med 10% lacknafta, i mitt fall (1dl färg, 2msk lacknafta)

-Måla ytterligare 2ggr med enbart oljefärg.

Låt torka tills doften är borta.

 

Före:

Teakskåp

 

Efter:

teakskap

 

 Korg, Hedvigsträdgård/ Arkivskåp, Fynd från vinden, Luckor målad med färg från Färgton Gävle/ Spegel, Röda korset Brynäs/ Ljusstake, present/

Bland damm och dekor

7 Svar till “Att måla teak steg för steg”

 1. Helena Bellman Kizilkaya

  Hej!
  Vilket märke köpte ni på färgsprutan och tycker ni att den fortfarande funkar bra?

  Helena

  Svara
  • Sofia

   Hej! Vi köpte den på Biltema, fick faktiskt byta den en gång för filtret gick sönder, så både och… den är smidig när den är hel ☺️
   Det tråkiga var att det inte finns reservdelar att köpa till den så när filtret gick sönder kunde man inte köpa till ett nytt utan behövde köpa en helt ny spruta… dåligt. Men går man upp i pris hos någon annan affär finns det säkert bättre färgsprutor, den här är ju väldigt budget ☺️

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1.  Nytt skåp till V:s rum | Bland Damm & Dekor
 2.  En ny hall tar form | Bland Damm & Dekor
 3.  Färgkombinationen som etsat sig fast | Bland Damm & Dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *