Drömmen om den magiska trädgården

Ängsblommor

Trädgårdsrenovering

 

Nu tänkte jag skriva om ett ämne kring torpet som ger mig huvudvärk…nämligen tomten. När vi grävde in vatten och avlopp grävdes även halva trädgården upp och därmed blev det aktuellt att börja fundera på hur vi egentligen ska ha det. Från grunden. Var ska bilen parkeras? Var ska vi ha el för eventuell utomhusbelysning? Var ska man sitta en solig dag för skugga? Vilka träd bör fällas? Ska det finnas rabatter? Osv. Jag har ungefär noll antal gröna fingrar och vet att gräsklippning är på sin höjd vad jag orkar syssla med under semestermånaderna däruppe i Torpet så jisses vilken utmaning det har varit.

Men nu så finns det ändå en grovplanering till hands och i höst ska det rivas förråd och grävas och planteras gräsmatta och anläggas grusgångar. Allt tack vare min svägerska och svåger som är experter inom området och har gett oss massor med tips och tankar!

Min svägerska kom även med en briljant bok till mig att inspireras av, Dan Rosenholms -Trädgårds handbok för lata.

Trädgård för lata

Klockren och knökfull med tips för trädgårdsarbete som inte kräver allt för mycket arbete! Perfekt!

Ängsblommor

På ena delen av tomten kommer är det massor med sol och där kommer vi anlägga en svalkande berså men plats för långbord och sköna sittmöbler. På samma yta kom min svägerska med den briljanta idén att ha ängsblommor som bilden i boken visar. Dessa slås med lie två gånger per år och växer sedan som de vill i en vild sommaräng utanför köksfönstret. Kommer bli så fint till Torpets enkelhet och gudars vad många buketter jag och B kan plocka in under sommaren!

Anlägga grusgång

Från stenmuren och upp mot huset ska vi anlägga grusgång och göra en tjusig entré till farstukvisten. I Boken kan man läsa att det smartaste och mest lättskötta är att göra raka gångar utan krusiduller, det är lättast att hålla snyggt.

Jag har redan lärt mig så mycket fast vi knappt börjat. Steg ett är (tyvärr) att ta ned förrådet. Det behövs för trädfällningsarbetet men vi kommer spara så mycket material från förrådet som vi bara kan och använde de till andra projekt och för den platsen där förrådet står kommer något annat fint att ske, men det tar vi i ett senare inlägg!

 Bland damm & dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *