Att installera en Kakelugn

Tänker mig att det är många av er som har börjat elda i sina kaminer nu när gradantalet kryper nedåt. Det har i alla fall vi. För er som funderar på att skaffa en eldstad kan jag bara säga, JA gör det! Så mysigt det är att kunna tända en brasa och stå och värma sig emot. Love it!

Så här gick vi till väga då vi blev med kakelugn! 😉

  1. Välj Eldstad Det första vi gjorde var att fundera vilken typ av eldstad vi skulle ha. Myseldning eller uppvärmning? För vår del var det faktiskt både och. Och valet föll på en kakelugn. Sedan var ju frågan, ny eller gammal? Länge velade vi emellan alternativen, men till slut föll valet på en ny, då det både är mer ekonomiskt och miljövänligt.
  2. Välj kamininstallatör Kaminbutiken som vi köpte vår kakelugn ifrån kunde även erbjuda installationen för kaminen. Alla butiker kanske inte erbjuder denna service själva men kan säkerligen rekommendera någon installatör som är pålitlig och bra.
  3. Kontrollera om förstärkning behövs För vår del beslutade vi oss för att inte chansa och gjöt in en förstärkande balk i golvet för att hjälpa att bära tyngden från den nya kakelugnen. Ingen jättekostnad i sammanhanget så det kändes bra att göra det trots att vi har ett betongbjälklag.
  4. Skorstenen Vi kontaktade vårt lokala Sotningsväsen i Gävle som skickade en skorstensfejarmästare ”sotare” som kontrollerade skorstenen och dess kanaler. Beroende på skicket av skorsten så kan man ibland behöva reparera skorstenen innan den blir godkänd för att användas. Alla sakfrågor vi hade kring installationen kunde vi rådfråga sotaren om som står utanför själva affären och är opartisk.
  5. Bygganmälan Sedan var det dags för bygganmälan som vi gjorde hos kommunen. Bra att kontakta byggnadsnämnden innan för ibland behöver man söka tillstånd för installation och ibland krävs endast en bygganmälan. Kolla vad som gäller för just din kommun.
  6. Installation Att mura upp en nya kakelugn tar ju några dagar, i vårt fall ca 14 dagar då murbruken måste hinna brinna mellan varven. Så man kan endast mura en viss höjd per dag. Vi bad om en tidsplan samtidigt som vi gjorde affären. Vi tog även fastpris på installationen. Min erfarenhet kring löpande räkning kontra fastpris är att vid sådana här typer av ingrepp i huset då man skall börja riva i befintlig byggnad. Så stöter man ofta på överraskingar. Och lätt kan det dra iväg i tid och kostnad. Därför skönt att ha ett fastpris.
  7. Besiktning Efter att installationen är klar och kakelugnen står på plats så var det dags för besiktning. Och då kallade vi på sotaren igen. Först när du har besiktningsprotokollet i hand och den är godkänd ska du betala din installatör. Detta gjorde vi upp vid kontraktskrivningen. De är ju annars väldigt snabba på att fakturera. Sedan skickade vi in besiktningsprotokollet till kommunen och sen var det bara fritt fram att börja elda…. efter några månader då kakelugnen hunnit brinna klart i murbruket. Haha så det är lite tålamodskrävande att bygga en kakelugn men så värt det!

 

Jag letade i bildarkivet efter en bild innan vi renoverade matsalen och satt in kakelugnen. Hittade till slut en bild från julen 2012 då vi är i full fart att förbereda för julafton.

matsal
Här ser ni ingreppet i golvet. Då vi har fiskbensparkett på golvet så är det ju lite mäck med att ta upp det varsamt för att sedan kunna lägga tillbaka det. Här anlitade vi en golvläggare med erfarenhet som fick göra jobbet.

kakelugn-3
kakelugn-6
kakelugn-4
kakelugn
kakelugn-1
kakelugn-7Bland damm & dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *