Del 1 i serien Renoveringen av Hälsingetorpet -Så började det

 

utsikt-koksfonsterMed några månaders andningspaus sedan den stora torprenoveringen startade så har det sakta kommit till mig vad som verkligen hände under 2016. Vilken intensiv renoveringsperiod som skedde under förra året, jösses!  Jag har därför bestämt att skriva en liten serie om byggnationerna i Torpet, som en liten dagbok för mig själv och för er att gå tillbaka på och minnas. Lite före och efter, lite tankar och så klart en hel del bilder på processen. Livet rusar på så fort i övrigt så ibland kan det kännas fint att bara backa lite och minnas. Det finns redan några inlägg om Hälsingetorpet här på  bloggen. Så vill ni läsa mer kan ni kika under kategorien Torpet i vårt arkiv, där kommer ni också hitta inläggen från denna serie. Presentationen om hur det gick till när torpet och vi möttes var ett av de första inläggen här på bloggen och mer om det kan ni läsa här. Denna serie handlar alltså mer om själva renoveringen.

Den stora funderingen

Under många år hade vi funderat på vad vi egentligen ville med Torpet. Vi kände en stark kärlek till platsen torpet ligger på, så många gånger har jag suttit och glott ut över bergen och sjön och bara känt mig hemma. Men själva huset fungerade inte att vistas i mer än under de varmaste sommarmånaderna. Så vi funderade och funderade. Vilka behov hade vi? Vad ville vi få ut av huset när vi var där?

Våra prioriteringar var:

-Kök

-Badrum

-Värme

-Vatten och avlopp

Jag kan skamset erkänna att tanken på att ersätta torpet med en nybyggnation även fanns med i samtalen. Men det kändes aldrig helt rätt. För det är någonting särskilt med hus som har en så gammal historia med sig. Att det finns människor som levt och drunknat i samma vackra vy över bergen som jag gör nu.

Lösningen

Ungefär vid den här tiden förra året tog planeringen en ny form. En vän till oss som även är en skicklig snickare tog en rundtur i huset med papper och penna och började skissa på en ungefärligt  kostnadskalkyl och inspirationsrunda på hur vi skulle kunna anpassa huset efter våra behov och på samma sätt bevara den charmiga torpkänslan. Vi blev väldigt förvånade när vi insåg att prislappen på en renovering tillsammans med indragning av vatten och avlopp ändå skulle bli billigare än att sätta upp en betydligt mindre och fulare nybyggt stuga skulle kosta att sätta upp på tomten.

Så tackvare vår snickarkompis kalkyl bestämde vi oss, torpet blir kvar.

Vi tog efter detta kontakt med lokala hantverkare i byn som så turligt hade en lucka under våren att sätta igång bygget.

Deras uppdrag var:

-Att bygga en utbyggnad innehållandes badrum och ett isolerat sovrum

-Fräscha till hallen med golvbyte samt sätta ny panel

-Byta ytterdörr

-Bygga farstukvist

-Byta tak

-Fräscha upp fasaden med nya foder, lockläckt osv.

-Hjälpa till med ingrävning av V/A

Under vårvintern satte de fart och målet var att hinna färdigt till midsommar 2016.

Köksbygge och all målning fixade vi själva med hjälp från familjen.

hälsingetorpet innan

förebild torpet

Bild på hur det såg ut innan renoveringen

 

Här är en skiss på den tidigare planlösningen:

fore

Och så här såg planen ut på den nya:

efter2

 

Detta var del 1 av min serie om renoveringen av Hälsingetorpet. Fortsättning följer inom kort!

 

 

 

 

 



Bland damm och dekor

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Del 3 i serien Renoveringen av Hälsingetorpet -Utbyggnaden | Bland Damm & Dekor
  2.  Torprenovering del 4 -köket | Bland Damm & Dekor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *